Net sıfır atık, PepsiCo fabrikalarının küresel hedeflerinden biridir. Organik atıklarımızı etkin bir şekilde değerlendirmek ve aynı zamanda toprağa ihtiyaç duyduğu besinleri organik bazlı gübrelerle verebilmek için yiyecek fabrikalarımızdaki atıklarımızı 2008 yılından itibaren önce enerjiye, sonra da gübreye dönüştürüyoruz.
Dönüşüm sürecinin ilk aşamasında yiyecek fabrikalarımızdan çıkan organik atıkları (patates kabuğu, mısır tanesi, nişasta, bitkisel yağ vb) fabrikalarımızda bulunan katı atık tesislerimizde çürüterek biyogaz elde ediyoruz. Ürettiğimiz biyogazı yakıt olarak kullanarak fabrikalarımızda elektrik ve ısı enerjisine çeviriyoruz. Bu kaynak, yiyecek fabrikalarımızın enerji ihtiyacının ortalama %40’nı karşılamaktadır.
Biyogaz üretim işleminin sonucunda ortaya çıkan posayı ise kompostlama metodu ile kurutup içerisine patatesin ihtiyaç duyduğu mineralleri katarak PepsiCo’nun tescilli markası olan gübremiz “Naturalis”i üretmekteyiz.
PepsiCo’nun gıda ve içecek haricindeki tek tescilli markası olan Naturalis, patates tarlalarımızın tamamında taban gübresi olarak kullanılıyor ve şuanda Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika’ya ihraç ediliyor. Naturalis ile gübredeki kimyasal oranı %40; işlemden kaynaklı CO2 salımı ise %11,5 oranında azaltılıyor.
Naturalis projesi PepsiCo’nun global olarak en prestijli ödülü olan Chairman’s Award’u 2014 yılında almanın yanı sıra 2017 yılında Sürdürülebilir İş Ödülleri’ne layık görülmştür.
Ayrıca İlginizi Çekebilir